Matični mleč u XVIII veku Fransoa Iber naziva
„gelee royal“ – carska hrana. U knjizi „Pčele – izvor
mladostii života“ francuski istraživač A. Kajas (1953) obraća
pažnju na mogućnost medicinske primene matičnog mleča.
Matični mleč luče mlede pčele starosti 6-14
dana za larve iz kojih će se izleći matice.
Matični mleč se dobija u hipofargijalnim i
mandibularnim žlezdama.
Matični mleč se sakuplja iz matičnjaka starih
do 72 sata, zatim se skladišti u zamrzivač.
Matični mleč sadrži sve osnovne materije
potrebne za izgradnju i opstanak živog organizma: belančevine,
masti, ugljene hidrate, vitamine, aminokiseline, fermente,
hormonoidne materije, mikroelemente i dr.
Matični mleč sadrži 22 aminokiseline,
uključujući i sve esencijalne.
Matični mleč je bogat biološki aktivnim
materijama, koji povoljno utiče na razmenu materija,
regulaciju centralnog nervnog sistema, disanje tkiva. Povećava
radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost, povećava masu
tela, ubrzava rastenje, poboljšava apetiti i san. Zanimljivo
je i njegovo dejstvo na vegetativni nervni sistem – mleč
stimuliše delatnost njegova dva podsistema – simpatičkog i
parasimpatičkog.