Pčelarstvo

M. Bogdanović

Pčelinji proizvodi - matični mleč

Matični mleč

Matični mleč u XVIII veku Fransoa Iber naziva „gelee royal“ – carska hrana. U knjizi „Pčele – izvor mladostii života“ francuski istraživač A. Kajas (1953) obraća pažnju na mogućnost medicinske primene matičnog mleča.
Matični mleč luče mlede pčele starosti 6-14 dana za larve iz kojih će se izleći matice.
Matični mleč se dobija u hipofargijalnim i mandibularnim žlezdama.
Matični mleč se sakuplja iz matičnjaka starih do 72 sata, zatim se skladišti u zamrzivač.
Matični mleč sadrži sve osnovne materije potrebne za izgradnju i opstanak živog organizma: belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamine, aminokiseline, fermente, hormonoidne materije, mikroelemente i dr.
Matični mleč sadrži 22 aminokiseline, uključujući i sve esencijalne.
Matični mleč je bogat biološki aktivnim materijama, koji povoljno utiče na razmenu materija, regulaciju centralnog nervnog sistema, disanje tkiva. Povećava radnu sposobnost, smanjuje umor i malaksalost, povećava masu tela, ubrzava rastenje, poboljšava apetiti i san. Zanimljivo je i njegovo dejstvo na vegetativni nervni sistem – mleč stimuliše delatnost njegova dva podsistema – simpatičkog i parasimpatičkog.

Matični mleč - presađivanje
Matični mleč
Matični mleč
Matični mleč za upotrebu